Ciasta weselne, torty, ciasteczka – co dziś podawane jest na weselach?

jakie ciasta na wesele

Wybór ciasta weselnego to wbrew pozorom bardzo ważny element ślubnych przygotowań. Pięknie podane ciasto stanowi nie tylko doskonały deser, ale i ozdobę weselnego stołu. Dodatkowo bogata oferta cukiernicza sprawia, że restauracje i domy weselne coraz częściej nie proponują parze młodych gotowych rozwiązań, a pozostawiają szerokie pole do popisu w kwestii doboru ciast. Sprawdzamy, które z nich sprawdzają się najlepiej na weselnym stole.

Ciasto na wesele – obowiązkowy tort

Dziś żadna para nie wyobraża sobie przyjęcia weselnego bez tortu. Już dawno w niepamięć odeszły śmietankowe torty z owocami z puszki – teraz mamy do wyboru torty owocowe, czekoladowe, lodowe, a nawet warzywne. Dobór tortu zależy od indywidualnych preferencji państwa młodych odnośnie jego wyglądu i smaku. Przy większej liczbie gości doskonale sprawdzają się torty piętrowe, które dodatkowo bardzo efektownie wyglądają. Latem polecane są torty lekkie w smaku, z dużą ilością owoców, natomiast zimą można wybrać tort nieco cięższy, na przykład oparty na czekoladzie. Bardzo modny jest również tort w stylu naked cake – biszkopt przełożony masą i dodatkami, udekorowany jedynie z wierzchu.

Jakie ciasto na weselny stół?

Wiele par młodych decyduje się na to, aby na weselnym stole przez całe przyjęcie stało ciasto. W dobie klimatyzowanych sal nie jest to problemem, zwłaszcza jeśli chodzi o ciasta z kremem czy galaretką, które nie powinny być przechowywane w cieple. W większości przypadków to właśnie ciasta z masą kremową możemy spotkać na weselach, choć przykładowo na Śląsku ogromną popularnością cieszy się kołocz – ciasto drożdżowe z masą makową, serową lub owocową. W rzeczywistości dobrze jest podać kilka rodzajów ciast, aby każdy mógł wybrać coś dla siebie. Bardzo modne są również ciasteczka czy babeczki podawane na paterach, które stanowią piękną ozdobę stołu, a dodatkowo doskonale smakują. Małe porcje ciasteczek cieszą się dużą popularnością wśród gości, którzy nie są w stanie zjeść dużego kawałka ciasta, dlatego dobrze o nich pomyśleć planując ciasto na wesele.

Ciasto na wesele – kiedy podawać?

Wśród młodych par rodzi się pytanie, kiedy powinien być podany tort weselny, a kiedy ciasto. Na ogół tort podawany jest na dwa sposoby: albo bezpośrednio po obiedzie albo w okolicach północy. Rzadko kiedy zaczynamy przyjęcie od tortu, wszak goście zwykle czekają na ciepły posiłek na początku imprezy. Podanie tortu po obiedzie praktykuje się na imprezach, na których większość gości wcześniej wychodzi do domu. Tymczasem podanie tortu przed północą jest bardzo efektowne i sprawdza się w przypadku przyjęć, które zaczynają się późną porą. Ciasto natomiast powinno zostać podane bezpośrednio po obiedzie, w formie dodatku do deseru. Oczywiście może ono czekać na gości przez całą imprezę, na przykład na wydzielonym stole słodkości.

Ciasto weselne to w Polsce niemalże tradycja. Dziś niemal na każdym weselu gości ono w różnych formach, a pary młode prześcigają się w pomysłach na jego podanie czy smaki. Pomagają w tym cukiernicy, którzy zwykle chętnie realizują coraz co ciekawsze marzenia państwa młodych odnośnie tortów, ciast weselnych czy ciasteczek.