Znajdujesz się: Home / Do poczytania / Czy możliwe jest weselne menu bezglutenowe?

Czy możliwe jest weselne menu bezglutenowe?

 
Nie ma udanego wesela bez smacznego jedzenia! Zwłaszcza w polskiej tradycji - w której jesteśmy przyzwyczajeni do obfitego ucztowania. Jednak coraz częściej para młoda jak i goście weselni bywają na diecie, która wyklucza typowe potrawy pojawiające się w weselnym menu. Względy zdrowotne nie mają święta i nawet na weselu trzeba trzymać dietę przepisaną przez lekarza lub taką, która po prostu nam służy.
Para młoda, która decyduje się na wesele z menu bezglutenowym, może mieć słuszne obawy co do tego gdzie i jak miejsce weselne zrealizuje jej zamówienie - jeśli w ogóle! Zaskakujące, ale nadal wiele warszawskich restauracji nie potrafi zaproponować nawet weselnego menu wegetariańskiego, co dopiero - wegańskiego czy bezglutenowego! Część restauracji odmawia przygotowania bezglutenowego menu argumentując, że w kuchni, która na co dzień używa mąki, niemożliwe jest przygotowanie potraw bezpiecznych pozbawionych glutenu. Oczywiście - zgadza się, nie da się go wyeliminować w stu procentach, jednak osoby ze skrajną nietolerancją glutenu zdarzają się rzadko. Większość osób na diecie bezglutenowej zwraca po prostu uwagę na konkretne składniki potraw i sposób przygotowania - i nie potrzebują sterylnego laboratorium do przygotowania posiłków.





Zdarza się również, że restauracje zgadzają się na przygotowanie bezglutenowego menu, ale z braku wiedzy - i niestety z braku miłości do jedzenia - katują bezglutenowców posiłkami pasującymi do szpitalnego jadłospisu - mięso z wody, surowe warzywa, zero przypraw, zero smaku. A przecież wystarczy zajrzeć do internetu, w którym jest MNÓSTWO porad dotyczących łatwego przygotowania bardzo smacznego posiłku bezglutenowego.
Co zatem z weselnym menu bezglutenowym? Na pewno potrzebne jest kreatywne podejście. Polska kuchnia pełna mięsnych, mącznych potraw, nie wspominając o ciastach i tortach, na pewno nie służy wegetarianom, bezglutenowcom ani cukrzykom. Dlatego szukając miejsca na wesele przyjazne dla wszystkich osób na wymagających dietach, warto znaleźć takie, gdzie zespół jest otwarty i elastyczny co do wymagań pary młodej i gości. Jak zawsze - ważny jest dialog. Dokładne ustalenie tego, czego potrzebuje para młoda i zastosowanie się do jej wskazówek procentuje. Nawet jeśli kucharze nie znają wymagań diety bezglutenowej, nic nie stoi na przeszkodzie przed krótkim przeszkoleniem. A podczas przygotowywania potraw - zwykła staranność by używać innych naczyń i sztućców do produktów bezglutenowych i glutenowych. Kiedy zgłosiła się do nas para młoda pragnąca by na jej weselu pojawiło się bezglutenowe menu, od początku byliśmy na „tak”. W trakcie przygotowań okazało się, że wśród gości są również osoby znajdujące się na innych dietach - np. ciążowej czy diabetycznej. Dla wszystkich udało się przygotować smaczne posiłki - wystarczyło po prostu dokładnie ustalić, co dana osoba może jeść, a co nie jest dla niej wskazane.




Produkty bezglutenowe użyte do przygotowania potraw, chociaż są nieco droższe niż zwyczajne, dla osób na zwykłej diecie, nie wpłynęły jednak na podniesienie ceny za menu. Sklepy ze zdrową żywnością, stacjonarne i internetowe, ba, nawet zwykłe, popularne markety, oferują wystarczającą ilość produktów bezglutenowych, które mogą być bazą rozbudowanego menu bezglutenowej uczty. Dlatego uczulamy, by nie dawać sobie wmówić, że weselne menu bezglutenowe „musi” być dużo droższe od standardowego, ponieważ produkty są trudne do zdobycia.




Warto odejść od schematów gotowania. Mięso bez panierek, sosów, pieczywo i ciasta bezglutenowe - wszystko da się przygotować tak, by naprawdę smakowało gościom.
W trakcie organizowanego przez nas wesela z menu bezglutenowym bardzo przydało się dokładne oznaczenie bufetów, tak by goście mieli pewność, na którym stole znajdą bezpieczne dla siebie potrawy i przekąski.Co więcej, podczas przygotowywanej przez nas sezonowej, świątecznej oferty cateringowej, dbamy by pojawiły się w niej pozycje bezglutenowe - zamówienia klientów jasno wskazują, że jest zainteresowanie nimi i na pewno nie zmaleje przez następne lata.







I na zakończenie - było nam bardzo miło, gdy para młoda opisała organizowane u nas wesele bezglutenowe w specjalnym artykule na swoim blogu (link), w którym znalazł się cytat z maila, jaki dostała pani młoda od swojej przyjaciółki, również na diecie bezglutenowej:

„Marto, jeszcze raz bardzo, bardzo Ci dziękuję, że o mnie zadbałaś.
Jeszcze nigdy na żadnym weselu nie zjadłam tak dużo i równolegle ze
Serdecznie Ci dziękuję, tym bardziej, że udało mi się podporządkować do
zaleceń 3 różnych wykluczających się diet (ciężarnych, bezglutenowej,
cukrzycowej).”
http://przepisybezglutenowe.pl/przepisy/bezglutenowe-wesele/
To chyba najlepsze podsumowanie naszych starań :)
 


Monika Otłowska - Hotel Montemarco lifestyle
Zdjęcia: pixabay.com